Hevoshieronta
Miksi?
Kuten urheilevat ihmiset, myös hevoset hyötyvät säännöllisestä hieronnasta. Treeni ja liikunta pitävät kuntoa yllä ja kasvattavat lihaksia. Lihakset tarvitsevat myös palautumista ja hieronta on tähän todella hyvä keino. Unohtamatta tietenkään lepoa. Samalla tavalla kuin ihmisillä, myös hevosilla tasapaino liikunnan, palautumisen, ravinnon ja levon välillä pitää olla kunnossa.
Hieronta vilkastuttaa sekä verenkiertoa, että imunestekiertoa. Nestekierto lihaksissa vilkastuu ja se poistaa lihaksista sinne kertyneet kuona-aineet. Hieronta myös rentouttaa lihaksia ja poistaa jumeja. Tämä taas vaikuttaa hevosen liikkumiseen. Hevosesta tulee rennompi ja tyytyväisempi, kun se saa liikkua ilman jumien aiheuttamaa kipua.
Kireydet ja lihasjumit rajoittavat hevosen liikkettä. Oli kyseessä sitten ravuri tai ratsu, hevonen ei pysty suorittamaan yhtä tehokkaasti jos sillä on kireyttä tai jumeja lihaksissa. Oikein kipeät paikat vaikuttavat myös hevosen mielentilaan ja tämä voi ilmetä vastusteluna eri tilanteissa.
Erinäiset sairaudet ja loukkaantumiset jättävät joskus jäljen, joka ei välttämättä näy tai vaikuta heti, kun hevonen on parantunut. Hevonen voi pitkään toimia ja suorittaa hyvin. Pitkän ajan kuluessa nämä loukkaantumiset ja sairauksien jättämät jäljet kuitenkin voivat muuttaa hevosen rakennetta ja liikettä. Näistä asioista johtuen olisi hyvä, että omistaja kertoo ennen hierontaa, jos hevonen on joskus aikaisemmin esimerkiksi loukkaantunut, mutta silti saatu parannettua takaisin käyttöön.
Lihakseen tullut vaurio voi hyvin suurella todennäköisyydellä vaikuttaa hevosen liikkeeseen tai käyttöön jollain tavalla. Se voi vaikuttaa sen kohdalla olevaan tai ympäröiviin kudoksiin, mutta fascioiden kautta vaikutus voi heijastua myös muualle.
Hoidon kulku
Hieronnan kesto on noin 1h - 1,5h
Hierontatekniikkana käytän perinteistä hierontaa. TNS -laitteen käyttö sisältyy hintaan. Hevonen hierotaan kokonaan, mutta asiakkaan niin halutessa, johonkin tiettyyn kohtaan voidaan keskittyä enemmän. Tai jos alkuinspektion ja -palpaation yhteydessä on tullut esiin joitain tiettyjä ongelmakohtia, jotka olisi hyvä hoitaa.
Asiakkaan omat tiedot ja havainnot hevosesta ovat todella tärkeitä. Pieneltäkin tuntuvat asiat hevosen liikkumisesta ja terveydestä on hyvä kertoa hieronnan yhteydessä. Monet pienet asiat joko yksin tai yhdessä voivat vaikuttaa hevoseen ja sen liikkumiseen.
Hieronnan jälkeen hevonen tulisi juottaa ja pitää lämpimänä. Raskasta liikuntta tulisi välttää seuraavan vuorokauden aikana, tai jos hevonen selvästi kipeytyy hieronnasta. Pitämällä rennompi vuorokausi, edesautetaan hieronnan hyötyjä ja lihasten palautumista.
Hevosshiatsu
Hevosshiatsu on kehittynyt ihmisille tehtävästä shiatsusta (Shi-atsu = sormilla painelu) ja perustuu perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen. Toisinkuin länsimainen lääketiede, pkl etsii syitä ongelmiin pelkän oireen hoitamisen sijasta. Käsin tehtävät painelu- ja venytystekniikat rentouttavat lihaksia, helpottaa kiputiloja sekä auttaa lymfajärjestelmän toimintaa. Hoito rentouttaa myös mielen ja tehostaa hengitystä, sekä verenkiertoa.
Shiatsu on hyvä vaihtoehto sellaisissa tapauksissa, joissa hevonen on niin kipeä ja jumissa, että perinteinen hieronta on liian voimakasta ja aiheuttaa hevoselle epämukavuutta. Hevosshiatsu on rauhallinen ja hellempi hoitomuoto, jossa työskennellään meridiaanien kautta. Näiden kautta hoito saadaan kohdistettua oikeisiin paikkoihin ilman kovan paineen käyttöä. Painelut ja venytykset tehdään aina hevosta kuunnellen ja tarkoituksena ei ole tehdä mitään sellaista, mihin hevonen ei pysty tai mitä se ei halua tehdä.
Hoidon vaikutukset voivat näkyä heti tai monen päivän kuluttua. Hevosen tulisi antaa levätä ainakin seuraava 24h, tarvittaessa myös pidempään. Jos tiedossa on kisoja ja valmennuksia, tulisi aikataukut sovittaa siten, että hevonen saa rauhassa palautua hoidosta.
Hoidon kulku
Hoitoympäristön ja -hetken tulisi olla rauhallinen. Jos tallilla on tiettyjä ruuhka-aikoja, tulisi niitä välttää aikaa varattaessa. Hoito aloitetaan käymällä läpi hevosen kuulumiset ja mahdollinen sairaus- ja hoitohistoria. Hevonen hoidetaan irrallaan karsinassa, mutta poikkeustapauksissa hevosen voi sitoa kiinni.
Hoito kestää noin 45 minuuttia. Hoito tehdään aina rauhassa siten, että hoitajan ja hoidettavan hevosen kanssa ei tulisi keskustella. Mahdolliset kysymykset ja keskustelut voidaan käydä hoidon jälkeen. Hevosen täytyy antaa keskittyä rauhassa hoitoon ja hevoselle juttelu tai sen koskeminen herpaannuttaa keskittymisen. Hoidon aikana olisi hyvä välttää myös sellaisia tallihommia, jotka aiheuttavat keskittymisen siirtymisen muualle, esimerkiksi ruokien jakamisen tai kovaääniset työt.
Hoito voi mahdollisesti väsyttää hevosta ja sen voi jättää karsinaan lepäämään hoidon jälkeen. Hoito vaikuttaa parhaimmillaan monta päivää ja omistajan kannattaa seurata hevosta, miltä se vaikuttaa ja että oliko hoidosta jotain silminnähtävää hyötyä. Näistä havainnoista voi laittaa vaikka heti viestiä tai keskustella mahdollisesti seuraavalla hoitokerralla. Hoitokertojen välillä tulisi olla vähintään viikko.